Arche - samtal om psykoanalys, humaniora och arkitektur

Agnes Heller

May 4, 2021

I det här avsnittet möter vi en av de mest betydelsefulla filosoferna i vår tid, Agnes Heller, i ett samtal med Per Magnus Johansson den 27 september 2015 då Agnes Heller var på besök i Göteborg för att tala på Bokmässan och på Freudianska föreningen. Tidskriften Arche har publicerat ett flertal texter av Agnes Heller.

Politiskt gick Heller från att vara en humanistisk marxist till att bli en förespråkare för den amerikanska politiska modellen. Hon uppfattade att den amerikanska konstitutionen ger de bästa möjligheterna för den enskilde att förverkliga ett meningsfullt liv i frihet. Hon var emellertid självklart främmande inför den politik som Donald Trump bedriver. Hon var lika kritisk mot kommunistiska regimer som hon var mot högerpopulistiska. Hon var en förespråkare av ett enat och demokratiskt Europa och erhöll en mängd utmärkelser för sin kulturella och intellektuella gärning.

Fyra år efter att det här samtalet spelades in, den 19 juli 2019 dog Agnes Heller 90 år gammal. Hon drunknade i samband med en simtur i Balatonsjön i sydvästra delen av Ungern. Per Magnus Johansson skrev då en text om Agnes Heller som finns publicerad i Arche 2019 68-69 och som finns att läsa i sin helhet på arche.se.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App